Mindent a multivitaminokról

Multivitamin tejjel?

2014.07.17 09:53

Azt már nyilvánvalóan tudjuk, hogy a tej fontos szerepet játszhat bizonyos tápanyagok bevitelében: a szervezet a tej segítségével olyan fontos tápanyagokhoz juthat hozzá, mint a kalcium, a foszfor, a kálium, valamint az A- és D-vitamin. A legtöbb esetben azonban a multivitamint nem érdemes tejjel elfogyasztani, mivel a tej megnehezíti a multivitaminokból történő kalcium és vas felszívódását. Éppen ezért esetenként és bizonyos embereknél gátolhatja a multivitaminok egyes összetevőinek hasznosulását. A narancslé egyébként jobb választás, ha már nem szeretnénk vízzel bevenni a multivitamint, mivel a narancslében található természetes C-vitamin hatékonyabbá teszi a vas felszívódását.

Tápanyag interakciók
A szervezet egyszerre nem képes túl nagy mennyiségű kalciumot felvenni, 500 mg-nál többet egy időben, azt viszont sok esetben előfordulhat, hogy meghaladjuk ezt az összeget, ha a multivitamint tejjel vesszük be. Egy pohár (2,5 dl) 2%-os tej mintegy 293 mg kalciumot tartalmaz, illetve sok multivitaminban 200 mg-ot találunk ebből az anyagból. Ha a multivitamint tejjel vennénk be, akkor nemcsak a kalcium felszívódása romlik, hanem a vasé is. Ha ugyanis 165 mg vagy annál nagyobb mennyiségben fogyasztunk kalciumot, akkor a vas felszívódása romolhat, mintegy 60%-kal, állítja egy 1991 januárjában megjelent tanulmány. Ezen kölcsönhatások elkerülése érdekében a multivitamint leglaább a tej megivása után két órával vegyük be.
 

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode