Mindent a multivitaminokról

Magas C-vitamin tartalmú ételek a világos bőrért

2015.08.11 19:48

A C-vitamin egy alapvető, vízben oldódó vitamin. A szervezetnek nagy szüksége van rá, és mivel önmaga nem képes azt előállítani, ezért az élelmiszereken keresztül kell beszerezni. A bőr állapota is nagymértékben függ a C-vitamintól, a bőrsejteknek erre az anyagra van szükségük, hogy megőrizzik rugalmasságukat és fényességüket. A glutation nevű fehérje, ami a vörös vérsejtekben és a limfocitákban van jelen, segíti kiegyensúlyozni a bőrszínt, a világos és sötét pigmentek természetes egyensúlyát megőrizni. A C-vitaminról pedig tudni kell, hogy emeli a lgutation szintjét a vérben, ezért a megfelelő mennyiségű C-vitamin létfontosságú ahhoz, hogy a bőrszín egyenletes, a bőr felülete pedig egészséges legyen. A nagy dózisú C-vitamin alkalmas a gyulladások kezelésére, segít kezelni a bőr károsodását, illetve a bőrpigmentációkat is megszünteti. Szerencsére étrendi forrásból is nagy mennyiségben hozzá lehet jutni ehhez a vitaminhoz, mivel nagyon sok C-vitamin gazdag élelmiszer létezik.

Gyümölcsök
A gyümölcsök jó vitaminforrások és legalább 10%-át tudjuk ezekkel biztosítnai a napi C-vitamin szükségletnek, ha eléggé figyelmesek vagyunk. Az olyan citrusfélékből érdemes sokat fogyasztani, mint a narancs, a grapefruit, a mandarin, a citrom és a lime. Azonban sok más gyümölcs is gazdag aszkorbinsavban. Minden fajta dinnye, beleértve a görögdinnyét, a sárgadinnyét és a mézharmatot, a mangót, a válogatott bogyós gyümölcsöket (pl. eper, málna, áfonya), a papaya, a guava, az ananász és a kiwi is nagyon sok C-vitamint tartalmaz. Ezekből már akár 1-2 adaggal fedezhetjük a napi minimális C-vitamint igényt.
 

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode