Ha eddig még nem etted, akkor érdemes megfontolni, hogy a káposztaféléket beillesszük a diétánkba. Azonkívül, hogy ebben rengeteg a rost, a C-vitamin és egyéb tápanyagok, a káposzta még igen jó forrása a K-vitaminnak is, amelyre az egészséges felnőtteknek nagy szüksége van ahhoz, hogy az egészségüket megőrizzék, ezt pedig nagyszerűen lehet fedezni a káposztával, állítják az University of Maryland Orvosi Központjának kutatói.
A káposzta és a K-vitamin
Egy céssze nyers zöld káposzta 53,2 mikrogramm K-vitamint tartalmz. Ez a napi bevitel 59%-a, mivel általában a felnőtt embereknek naponta 90-120 mikrogramm K-vitaminra van szükségük. Azonos mennyiségű vöröskáposzta kevesebb K-vitamint tartalmaz, körülbelül 26,7 mikrogrammot, de még ez is szép mennyiség, hiszen a napi bevitel 305-át fedezi.
A K-vitaminról
A K-vitamint gyakran nevezik véralvadás-vitaminnak, mivel segít a vérben a vérrögök képződését elősegíteni, amiért elsősorbn ez a tápanyag felelős. A K-vitamin fontos szerepet játszik abban is, hogy a csontok erősek maradjanak, ez pedig különösen fontos az idős egyének esetében, teszi hozzá az Universiyt of Maryland Orvosi Központja. A felnőtteknél ritka a K-vitamin hiány, mivel ezt a vitamint a szervezet is képes kis mennyiségben szintetizálni, viszont a K-vitamin hiány felléphet akkor, ha hosszú ideig antibiotikumot szedtünk vagy bizonyos egészségügyi problémák állnak fenn nálunk.