A C-vitamin vagy aszkorbinsav egy elengedhetetlen vízben oldódó vitamin, amit a szervezetnek külső forrásból kell pótolnia, mert nem képes szintetizálni. A C-vitamint már nemcsak a zöldségekből és gyümölcsökből pótolhatjuk, hiszen számos kapszula, multivitamin, por, csepp is a rendelkezésünkre áll. A porított C-vitamin is tartalmazza az aszkorbinsav összes előnyét.
Pezsgés
A C-vitamin porban sokszor hidrogén-karbonátot is tesznek, ami vízzel keverdve pezsegni kezd, így egy szénsavas italt kapunkt. Akik számára a szénsav nem jelent problémát, úgy ezt a kiegészítőt nyugodtan használhatják.
A citromsav
A C-vitamin porokban sokszor kalcium-aszkorbátot raknak, ami kevésbé savas, mint a hidrogén-karbonát. Ez a termék nem pezseg a vízzel, viszont kellemes citromos íze van és könnyebben fogyasztható az emberek számára.
Egészségügyi hatásai
A porított C-vitamin fokozza a szövetek egészségét és segít a kollagén termelésében, ami szükséges a csontok, inak, szövetek és a bőr egészségenek fenntartásához. A c-vitamin meggyorsítja a sebgyógyulásterősíti a csontokat és a fogakat.
A C-vitamin egy olyan antioxidáns, ami hatékonyan képes megkötni a sejtkárosító szabad gyököket, így véd a rákos megbetegedésektől és az öregedési folyamatot is késlelteti.
A C-vitamin kiegészítők
A por megszünteti a fáradtságot, növeli az energiaszintet, javítja az íny állapotát, véd a szívbetegségek ellen, csökkenti a magas vérnyomást.